Kapitalist çağın belki de en fazla öğüttüğü kültürdür okumak. Bu çağın insana, doğaya, topluma dair birçok şeyi tükettiğini biliyoruz. Teknolojinin ilerlemesi ve insan ilişkilerinin daralması bunun en temel nedenleri arasında sıralanabilir. Her şeyin teknikleştiği ve sanallaştığı böylesi bir yüzyılda geçmişe dair kimi güzel anı ve alışkanlıkların gün geçtikçe yok olduğunu görüyoruz. Bunlardan biri de okuma alışkanlığı. Ne kadar okuyoruz? Neler okuyoruz ya da niçin okumuyoruz? Okumanın kişiliğimize, bilgi birikimimize, dünya görüşümüze kattıkları nelerdir? Bu soruları Frankfurt’ta gerçekleştirilen 8. Dersim Kültür Festivali’ne katılan gençlere sorduk.
Kitap okuyor musun?
Hayır, kitap okumuyorum. Gelişmeleri, olayları internet üzeri takip etmeye çalışıyorum. Haberin kaynağını araştırıyorum, nasıl gerçekleştiğini merak ediyor ve bu konuda bilgi edinmeye çalışıyorum Özellikle Kürt tarihi ilgimi çekiyor, araştırmalarımı bu konuda internet üzeri yapıyorum.
Daha önce bir kitap okudun mu?
Evet, Alevilik üzerine Almanca bir kitap okumuştum. Bu kitabı okurken dikkatimi çeken şu olmuştu; Kürt halkı olarak derin bir asimilasyon süreci yaşamışız. Şu anda da araştırmalarım sürüyor. Ayrıca Türkiye ve Kürdistan’da yürütülen siyasetin merkezinde çok sayıda kadının yer alması dikkatimi çekti. Kadınlar etkin ve söz sahibi. Bu benim açımdan çok önemli. Bunları internet üzeri takip ediyorum.
Kitap okuyor musun?
Maalesef okul kitapları dışında farklı kitaplar okuyamıyorum.
Bu kitaplar da çoğunlukla Almanca ve Almanya tarihine dönük. Şu anda Kürdistan’da büyük bir acı yaşanıyor.
Almanya’da yaşayan bir Kürt genci olarak ne yazık ki yaşanan duyarsızlık beni üzüyor. Toplum çok tepkisiz. Ben belki burda yaşıyorum fakat aklım hep Kürdistan’da. Sonuçta orda insanlar ölüyor, annelerimiz, babalarımız, kardeşlerimiz ölüyor. Ben daima Kürdistan’da yaşananları takip ediyorum.
Peki bir Kürt genci olarak kendi tarihini de araştırıyor musun?
Kendi tarihimizi köye gittiğimiz zamanlarda sürekli nine ve dedelerimizden hikayeler biçiminde dinledik. Kürt tarihi ile ilgili büyüklerimizin anlatımları dışında şimdiye kadar bir bilgi edinmedim, çünkü kitap okumadım.
Neden kitap okumuyorsun?
Şu an okula gidiyorum, derslerden kaynaklı zorlanıyorum. Ayrıca futbol oynadığım için çok zamanım olmuyor.
Kitap okuyor musun?
Evet, kitap okumayı seviyorum. Daha çok Alevilik ve Dersim üzerine kitaplar okudum. İlgimi çeken genelikle Kürt tarihi üzerine yazılmış kitaplar oluyor. Okuduğum kitaplarda çoğunlukla yaşanılanları bütün gerçekliğiyle vermeleri, yapılan katliamları gün yüzüne çıkarmaları ilgimi çekiyor. Elimde okuduğum bir kitap var. Tarihi kitapları okumayı seviyorum, çünkü tarihte yaşanılan kişinin yaşam hikayesi ve orada yaşanan gerçek olaylar ilgimi çekiyor.
Okuyamadığın zaman bunun eksikliğini hissediyor musun?
Bir eksiklik hissi az da olsa oluşuyor, ama okula gittiğim için zamanımın çoğu orada geçiyor. Kitaplar dışında bazen gazete okuyabiliyorum.
Mizgin Acer (Dortmund)
Fazla kitap okumuyorum.
Tek okuduğum kitap bir şiir kitabıydı. O da Ozan Ağrı’nın ”Sensiz O Kadar Bensizim ki” kitabı idi ve bu kitaptan çok etkilendim.
Aslında okumayı seviyorum, boş vakitlerim de oluyor fakat okumuyorum. Çünkü elimdeki bu telefon izin vermiyor ve beni durduruyor. Okumaya ihtiyaç duyduğum halde okuyamıyorum.
Hayır okumuyorum. Bazen kitabı elime alıyorum, bir iki sayfasını okuduktan sonra sıkılarak bırakıyorum.
Kitap okumak ilgimi çekmiyor. Okula gitiğim için okuduklarım genelde okul kitapları oluyor. Okul kitapları dışında, Dersim tarihi üzerine bir kitap okudum, ama onu da yarıda bıraktım, çünkü çok çabuk sıkılıyorum. Kitap okumanın güzel olduğunu düşünüyorum, fakat her nedense ben kitap okumuyorum. Sürekli internet üzerinden gelişmeleri takip ediyorum.