Şilan Aras (Ayfer Serçe) kadın basın-yayın geleneğinin sürdürücüsü bir arkadaş. Urfa’da yayın yapan Karacadağ radyosunda bir dönem çalışma yürütmüş. Bulunduğu çevrenin feodal yapısına karşı durmuş ve asi yönleriyle dikkat çekmiş. Radyo çalışmasında yer alması da bununla bağlantılı.
Zorluklardan yılmadı
Şilan yoldaşın en belirgin özelliklerinden biri düşünce gücüne yüklenmesiydi. Kadınların en fazla düşünce güçleri bastırılmıştı. Bu noktadan hareketle öncelikle zihniyet, ideolojik anlamda güçlenmenin kadın açısından önemini derinden hissetti ve kendini böyle donattı. Medyada kadın eksenli bir yaklaşımı hep geliştirmek istedi. Kadınlarla ilgili haber yapmaktan büyük mutluluk duydu. Propaganda-ajitasyon alanında etkin olmanın kadının özgürleşme mücadelesi açısından tarihi önemini kavrayarak, bu tutumu çalışmasına yansıttı. O, basın alanında kadının yaşadığı zorlukları bizzat tecrübe etti ama kadın gazeteciliğinin gelişmesindeki iddiasını, coşkusunu bir an bile yitirmedi. Gerekçeli, şikayetçi yaklaşımları benimsemez ve ‘olmaz’ teorilerine karşı çıkardı. Varolanı hep büyütendi, değer katandı.
Öğretmeyi seviyordu
Kadın gazeteciliğinin gelişmesi için öncülük eden, yoğunlaşan, ısrarcı olan, emeği esas alandı. Önüne koyduğu bir çalışmayı başarı ile tamamlamak için gece-gündüz çalışırdı. Hatta ciddi göz sorunları olmasına karşın saatlerce masa başından kalkmazdı. 2002 yılında Ermenistan’a gitti gazetecilik yapmak için. Ermenistan’da Kürt kadınlarının yaşadığı ağır sorunları sokaklarda, köylerde, şehirlerde röportajlarla, izlenim yazıları ve fotoğraf kareleriyle belgelemeye çalıştı. Oradaki kadın dengbejleri, kadınların geleneksel kıyafet ve kültürünü, zenginliği de yansıtmayı esas aldı. Yaklaşık dört yıl, oldukça zor koşullarda çalışma yürüttü. Kısıtlı imkanlarla değer yaratmasını bildi. Halkın yoksulluğu O’nu çok etkiledi. Orada birçok yurtsever genci eğitti. Tecrübelerini paylaşmayı, öğretmeyi seviyordu. Bu çalışmalarını “Göçmen Yürekler” adıyla kitaplaştırdı.
Şilan’ın hayali: Kadın ajansı
Yeni çalışmalarda yer almanın heyecanını hep taşıdı. PAJK’ın ilk web sitesinin yapımında da görev aldı. O’nun yoğun emekleriyle site 2006 yılında yayına başladı. Kadın ajansının, kadın basın-yayıncılığında çok önemli olduğunu ve bunun mutlaka geliştirilmesi gerektiğini savundu. Bu projeyi bir ekiple birlikte geliştirebileceğinin kararlılığını gösterdi. İlk adımların her zaman zorlu olacağını bilerek önemli olanın başarma ruhu olduğuna ısrarla işaret etti. Kürdistan’ın bir başka parçasında kadınların sorunlarına eğilmek için Rojhilatê Kurdistan yollarına düştü. Gerçekleri yansıtmak için çıktığı yolda ucunda ölüm de olsa korkmadı. Ölümün her yerde olduğunu, önemli olanın onurluca yaşayarak ölmek olduğunu söyledi hep. O, büyük bir tutku ve cesaretle kadın gazeteciliğini geliştirmek amacıyla yola çıktı ve bu yolda şehit düştü. İddiası, yaratıcılığı, ısrarı ve cesaretiyle Gurbetelli Ersöz’le ortak özellikleri çok fazla. Şilan, Gurbetellilerin başlattığı geleneğin güçlü bir takipçisi oldu. O, Kürt kadın basın tarihinde gururla anılacak…
*Nisan 2017’de şehit düşen PAJK Yürütme Konseyi Üyesi Hêlîn Murat’ın (Nurten Kılıçarslan) Şilan Aras için 2010 yılında kaleme aldığı yazı. Şilan Aras, 19 Temmuz 2006’da kadın intiharlarını araştırmak üzere gittiği Rojhilatê Kurdistan’ın Kelareş bölgesinde İran pastarlarının pususunda şehit düştü.