Feminizme taze kan veren bir öncü: Jessica Valenti

- Fidan YILDIRIM
688 views

21. yüzyılın öncü aktivistlerinden Amerikalı feminist yazar ve gazeteci Jessica Valenti internet üzerinde geniş kesimlere hitap eden Feministing.com isimli blogun kurucularından biri olarak isim yaptı. Bu blogda 2004 yJESSICA VALENTIılından 2011 yılına kadar yazıları yayınlanmış, ayrıca beş kitap kaleme almıştır. Bugün de The Guardian US’da köşe yazarı olarak yazmaya devam etmektedir. Feministing.com blogu ise günümüzde genç kalemlerin seslerini duyurduğu, feminizm tartışmalarına katkı sunan bir blog olarak varlığını sürdürmektedir.

Jessica Valenti 1 Kasım 1978’de İtalyan-Amerikan bir ailenin çocuğu olarak New York City’de doğdu. 1996 yılında doğduğu yerdeki Stuyvesant High School’da lise eğitimini tamamladıktan sonra New Orleans’daki Tulane Üniversitesi’nde bir yıl okudu. Ardından Purchase’deki New York Devlet Üniversitesi’ne geçiş yaptı ve 2000 yılında gazetecilik bölümünden mezun oldu. 2002 yılında ise, Rutgers Üniversitesi’nin “Kadın ve Cinsiyet Araştırmaları” bölümünde politik yoğunlaşmaları ile master derecesi kazandı.

Taciz, tecavüz ve ölüm tehditlerine maruz kaldı

Valenti üniversiteden mezun olduktan sonra bir sivil toplum örgütü olan ve kadınlara savunma hizmeti veren NOW (National Organization for Women) Legal Defense and Education Fund (Kadınlar İçin Ulusal Organizasyon Yasal Savunma ve Eğitim Fonu) ile Women’s Environment & Development Organization (Kadın Çevre ve Kalkınma Örgütü) için çalışmalar yürüttü. Kadınların kürtaj hakkı için mücadele eden bir örgütlenme olan NARAL Pro-Choice America için bir blog yazdı ve 2008’den 2010’a kadar Rutgers Üniversitesi’nde ders verdi.

Valenti 2009’da bir web sitesinin yayıncı yardımcısı olan Andrew Golis ile evlendi. Eşi daha sonra çok uluslu bir dijital medya şirketi olan Vox Media’nın genel müdürü oldu. Valenti 2011 yılında bir kız çocuğu dünyaya getirdi.

Jessica Valenti 2004 Nisanı’nda National Organization for Women’sın yasal savunma fonu için çalışırken kızkardeşi Vanessa ve bir arkadaşı ile birlikte Feministing.com isimli blogu kurdu. Blog internet üzerinden feminizm propagandasında büyük bir rol oynadı, feminist hareketin tanıtılması ve ona ilgi duyulmasında önemli katkısı oldu. Başka blogların ve tartışma gruplarının ortaya çıkmasını teşvik etti. Feminizmin öldüğünün ilan edildiği bir zamanda adeta ona altın çağını yaşattı. Valenti’nin öncülüğünde Feministing.com blogu genç kızları feminist düşünceye çekmede önemli bir rol oynadı. Ne var ki, bu ilgi ve etki karşıt tepkilere de yol açtı. Valenti tacizlere, hatta tecavüz ve ölüm tehditlerine maruz kaldı.

Feminist bakış açısı

Feministing.com ve onun izinden giden bloglar genç kızlara feminist gündemin temel konuları ile ilgilenme ve hatta kimi konuları gündemin başına taşıma şansı verdi. Gençlerde aktivist olma yönünde cesaret geliştirdi ve güncel olaylara feminist bir bakış açısıyla bakmayı geliştirdi.

Ne var ki, Valenti blogunda küresel konularla ilgilenmemekle eleştirildi. Aynı zamanda blogun içeriklerinin yer yer cinselliği çağrıştırdığı eleştirisini yapanlar oldu. Feminist harekette ele alınan eski bir konu olarak, cinselliği alenen tartışmanın kadının güçlenmesine mi yoksa zayıflamasına mı yol açtığı konusunun blogta tekrar tartışılmasına gelen eleştiriler oldu.

Jessica Valenti, sitenin genç feministler için bir alan olarak kalmasını istediğini belirterek Şubat 2011’de Feministing.com blogunda yazmaya son verdi.

Valenti’nin eserleri 

Valenti 2007’de okuyucuların feminist olmaktan hangi yollarla fayda sağlayabileceklerini tartıştığı “Full Frontal Feminism” isimli bir kitap yazdı. 2008’de ise, “He’s a Stud, She’s a Slut” (O Bir Damızlık, O Bir Sürtük) ismiyle bastığı kitabında kadınlar ve erkeklerle ilgili çifte standartları işledi. Aynı yıl Jaclyn Friedman ile birlikte bir antoloji yayınladılar: “Yes Means Yes: Visions of Female Sexual Power and A World Without Rape” (Evet Evet Demektir: Kadın Cinsel Gücünün Vizyonları ve Tecavüzsüz Bir Dünya.) 2009’da yayınlanan “The Purity Myth: How America’s Obsession with Virginity is Hurting Young Women” (Saflık Efsanesi: Amerika’nın Bekaret Takıntısı Genç Kadınların Canını Nasıl Yakıyor) kitabında kadın cinselliğini idealize etmenin kadın haklarını zayıflatmada bir yol olarak nasıl kullanıldığı işlenmektedir. 2011 yılında bu kitabı temel alan bir belgesel film “The Purity Myth” adıyla yayınlanmıştır. 2012’de, “Why Have Kids? A New Mom Explores the Truth About Parenting and Happiness” (Neden Çocuk Sahibi Olmalı? Bir Yeni Anne Ebeveynlik ve Mutluluk Hakkındaki Gerçeği Keşfediyor) isimli kitabını çıkardı. Son olarak 2016’da daha önceki kitaplarından yola çıkan “Sex Object: a Memoir” (Seks Objesi: Bir Hatırat) isimli kitabı yayınlandı. Bu kitabı, New York Times’ın en çok satan kitaplar listesinde yer aldı.

Birçok ödüle layık görüldü

Valenti’nin yazıları diğer kimi yazarların kitaplarında ve antolojilerde de kendine yer buldu. 2008’den 2014’e kadar The Nation’da yazan Valenti, 2014’den beri de The Guardian US’da köşe yazarı olarak düzenli bir şekilde yazmaya devam etmektedir. Yanı sıra The New York Times, The Washington Post gibi başka gazete ve dergilerde de yazıları yayınlanmış ve birçok gazetenin en çok okunan yazılar listesinde yer almıştır.

Jessica Valenti kariyeri boyunca internet üzerinden tehditlere maruz kaldı. 2016 Temmuzu’nda o zaman beş yaşında olan kızına dönük tecavüz ve ölüm tehditleri üzerine sosyal medyayı kullanmaya ara vereceğini açıkladı.

Jessica Valenti çalışmalarından dolayı birçok ödüle layık görülmüştür. Bunlardan bazıları şunlardır: 2010 yılında “The Purity Myth” kitabından dolayı Bağımsız Yayıncılar Kitap Ödülü’nü, 2011 yılında Feministing blogu ile Hillman Ödülü’nü kazanmıştır. 2011’de The Guardian’ın ‘İlham Veren 100 Kadın’ listesinde yer almıştır. 2014’de Amerika Aile Planlaması Federasyonu tarafından, The Guardian’daki “Beden Politikası” (The Body Politic) köşe yazısı vesilesiyle Medya Ödülü’ne layık görülmüştür.