7 Ekim Kürdistan Kadın Gazeteciler Günü Kutlu olsun!

- Site varsayılanı
742 views

SERXWEBUN=

sexwebunKadın basın geleneğinin ilk kilometre taşlarını döşeyen, Mine, Jiyan Erdem, Gurbetelli Ersöz, Sarya Onur, Şilan Aras, Deniz Fırat’lar, kadına dair yaşanılanların takipçisi oldu. Yüzünü ve yüreğini özgürlüğe dönen cesaret timsali bu kadınlar, bedeli ne olursa olsun, yaşanılanların karanlıkta kalmaması ve hakikatin gün yüzüne çıkması için amansız bir mücadelenin sembolü oldular.
Hakikat arayışı kavgaları ise bıraktıkları en çarpıcı mücadele mirası. Onların direniş yüklü mücadele çizgisi bugün hakikatin peşinden koşan kadın basın ordusu yarattı.
Geçmişten geleceğe devam eden bu çizgi; kadınların hayatında yepyeni bir pencere açtı. Bu pencere kadınlarda büyük bir bilinçlenme ve umudu yaratarak, özgür yaşamın kapısını araladı.
Bugün; dünyayı savaş alanına çeviren, kadın katliamlarına prim veren, günlük şiddet üreten, cinsiyetçi eril zihniyet, Gurbetelli Ersöz’lerden miras kalan özgür kadın basın anlayışının duvarına çarpmakta. Bu geleneğin takipçileri olarak, bundan sonra da, üstü örtülmek istenen gerçekleri deşifre etme ve yaşamı kadınca yaşanılır kılma arayış ve direnişimiz devam edecek.

STÊRK TV=

Hêzên kapîtalîst, ji bo civakîbûna li dsterk tv 3ora jinê parçe bikin û ji koka xwe dûr bixînin, beriya her tiştî li qada zîhniyetê serweriya xwe pêk anîne. Medyaya ku roja îro jî di avabûn û hilweşîna desthilatdariyan de xwedî roleke mezin e, di binesaziya hişmendiya civakê de rê li ber guherîninên mezin vedike. Di zîhniyeta serdest a mêr-dewletparêz û di pêvajoya empozekirina zimanê vê zîhniyetê li nava civakê de, medya weke pêlikekê tê bikaranîn. Dema ev hemû were nirxandin, tê dîtin ku li dijî ziman û zîhniyetê hatiye afirandin, xebatên çapemeniya jinê ya azad xwedî cihekî girîng in. Di avakirina civakê li ser bingeha demokratîk-ekolojîk û azadîparêziya zayendî de, çapemeniya azad xwedî roleke girîng e. Em, vê asta xebatên çapemeniya jinê yên Kurdistanê, deyndarê pênûsên berxwedêr ên ku li dijî hemû zext û zordariyan bi têkoşînê bersiv dane, ye. Gûrbetellî Ersoz, Şîlan Aras, Sarya Onûr, Denîz Firat çend ji van pênûsan e. Di feraseta me ya çapemeniya jinê de, Wan ji me re; feraseta bûyer, qewimîn û nûçeyên li derdora jinê nîşan didin, weke mîrate hiştine…
Bi xebata xwe re em ê vê mîrateya radestî me hatiye kirin derxînin asteke bilindtir, li dijî hemû nêzîkatiyên zayendîparêz, ji bo afirandina civaka demokratîk a bi rengê jinê, em ê dengê xwe bidin bihîstin, gotina xwe binivîsînin.
Di kesayetiya Gûrbetellî Ersoz de, em hemû şehîdên çapemeniya azad ên ku rojên me yên îro afirandine, bi rêzdarî bibîr tînin.

RONAHÎ TV=

ronahitvDema qala kevneşopiya me ya çapemeniya jinê were kirin, divê beriya her tiştî yekemîn derhêra weşana giştî ya ku di salên 90’î de di xeleka ji agir de xwe bi awayekî azad afirandiye û hemû pêkanînên qirêj ên dewleta Tirk nîşanî cîhanê daye Gûrbetellî Ersoz were bîranîn. Destpêkirina bi vê rûmetê re; ji bo me rojnamevanên jin, deynekî dîrokî ye… Gûrbetellî ne tenê rojnamevanek bû, di heman demê de li dijî sîstema ku hewl dida wê esîr bigire, jineke ku dilê xwe li çiyê neqişandiye. 7’ê Cotmehê roja şehadeta Gûrbetellî weke Roja Rojnamevanên Jin ên Kurdistanê hat îlankirin. Weke şopdarên wê, bi hezaran jin niha di qada çapemeniyê de hewl didin kevneşopiya lêgerîna li heqîqetê bidomînin. Ji bo me ya girîng ne ew e ku weke rojnamevanên jin yek bi yek li qada çapemeniyê derkevin pêş. Feraseta me; afirandina mejiyê hevpar ê rojnamevanên jin e ku di vê qadê de bûne xwedî vîn. Feraset desthilatdariyê ya ku li qada çapemeniyê xwe bi awayekî rojane ferz dike, bêyî rêxistinbûyînê nayê pûçkirin. Armanca me ya bingehîn e, ku di her nûçe û her bernameyê de em jinan nîşan bidin, wan zane bikin û li dijî şîdetê wan hişyar bikin. Di çarçoveya vê armancê de, em rojnamevanên jin ên ku rojên me yên îro diyarî me kirine, bi minetdarî bibîr tînin…

ANF=

ANFKürt kadın basın geleneği, yüzyıllar boyunca kadınların verdiği mücadelenin bir sonucu ve bu geleneğin bugünkü öncü taşıyıcısı. Kadınlar olarak erkeklerin yarattığını düşündüğü bir dünyada onlarla aynı kulvarda yürüyebilmek, erkeklerle eşit düzeyde çalışabilmek hiç kolay değildi ve bunun olabileceğini kanıtlamak için tarifsiz bir emek sarfedildi.
Kadın gazeteciliği, bir haberi, bir olayı topluma, farklı bir bakış açısı ile yansıtabilmektir. İncelikleri, insanların bir bakışta göremediğini kadın bakış açısıyla yakalayıp yansıtabilmektir. Kürt kadın basın geleneği de, özgür basın geleneğinin başladığı ilk günden bu yana varlığını yaratıyor. Bu da her gün büyük bir emek ve çaba ile oluyor. Gurbetelli Ersöz’den Deniz Fıratlara kadar uzanan bir şehitler kervanının yarattığı emek ile…
Kürt kadın gazeteciler de Kürt ve kadın olmaktan kaynaklı çifte sömürü ile günlük olarak mücadele ediyor. Hem bu mücadeleyi yarattığı çalışmalarına yansıtabilmek, hem de mücadeleyi her gün güçlendirmekle sorumluyuz. Örneğin özgür basının, var olduğu ülkelerde toplumsal cinsiyetçiliği gündeme koyarak, kadın dilini medyada oturtabilmek için mücadele yürüttü.
“Cinnet geçiren koca, karısını katletti”, “Namus cinayeti” gibi en bariz şekilde yayınlanan haberlerin dilinde özgür basın emekçisi kadınların yürüttüğü mücadele sonucunda bu dil değişti. Basın alanımızda cinsiyetçi dil ve söylem bir bütün giderilmese dahi, bununla mücadelede önemli bir yol alındı. Bu yolu borçlu olduğumuz ölümsüz kalemleri saygı ile anıyoruz, 7 Ekim Kürdistan Kadın Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz…

NEWAYA JIN=
newaya son logo
Medya erkek aklının kuşatması altında olan bir alan. Kadın bu alanda hep nesne olarak sunulandır, 3. sayfa konusu yapılandır. Erkek “cinnet” getirtiği için, “namus” söz konusu olduğu için “töre” adına, “kıskançlık” adına katledilendir. Boşanmak istediği için, barışmadığı için, yemeğe az tuz kattığı için, kapıyı geç açtığı için şiddet görendir. Erkek medyasına göre kadın cinsel bir objedir. Bedeni sömürülmesi gerekendir. Siyasette vitrindir, dizilerde fesat ekendir, reklamda kâr getirendir. Medyanın kadını işleyiş tarzında sonuna kadar sömürü vardır. Bu sömürü gerçeğinde erkek egemen bakış açısı referans alınır ve topluma buna göre form kazandırılır.
Neden kadın odaklı habercilik? Neden kadın gazeteciliği? İşte bu sorular yukarıda sıraladığımız erkek medyası karşısında can alıcı bir noktada bulunuyor. Bizler özgür medya mensubu kadın gazeteciler olarak işte bu dili değiştirmek, kadına dair farkındalığı yaratmak istiyoruz. Görünmeyeni görünür kılmak, yaşam dışına atılanı yaşamın merkezine taşımak istiyoruz. Sadece şiddeti ve katliamları deşifre etmek değil amacımız. Kadınlara çözüm yolu yaratacak, bilinçlenmesini sağlayacak bir kadın gazeteciliğini esas alıyoruz. Haberin kurgusundan, görüntüsünden, fotoğrafına kadar kadınlar olarak var olduğumuzu yüksek sesle dile getiriyoruz. Bu sesimiz kimi kez erkek medyasının duvarlarına çarpsa da bizler vazgeçmiyoruz. Yazmaya, konuşmaya, haykırmaya devam ediyoruz. Peki nerden alıyoruz bu gücümüzü? Bu direncin kaynağı ne? Gurbetelli Ersözler’den, Zeynep Erdemler’den, Sanem Bertanlar’dan, Sarya Onurlara, Evrim Alataşlar’a ve Deniz Fıratlar’a kadar uzanan hakikati aydınlığa taşıma mücadelesidir bizimkisi. Yılmayan, susmayan, kalemi yerde bırakmayan… Kadına dair ve kadınca… 7 Ekim Kadın Gazeteciler Günümüz kutlu olsun… Yaratıcılarına minnetle…

NEWROZ TV=
newroz
Pergala desthilatdar qada çapemeniyê bi bandor bi kar tîne. Zimanê desthilatdar û zilam, disa feraseta pergala desthilatdar xwe di her qadê de dide runiştandin. Li hember wê di nava çapemenîya azad de jinên Kurd hewl didin ku vê ferasetê têk bibin, bibin zar û zimanê civakê û yê jinan. Ev jî dide xuyakirin ku têkoşîneke gelek dijwar di qada çapameniyê de li benda jinên Kurd e. Bê guman heya roja me ya îro bi dijwarî ev têkoşîn hatiye meşandin. Ruyê jin, fikirê jin, zextên li ser jinan hem ji aliyê dewletê ve hem jî ji aliyê pergalê ve ku li ser jinan heye, hatina şopandin û bi rêya rojnamevanên jin û saziyên çapemeniyê yên jinan ji raya giştî re hatiye ragihandin. Li ser şopa heqîqetê li hember her şêwe zext û zordariyan jinên Kurd li her qadê bûyêran dişopînin û radighînin. Zimanê serdest ji holê radikin û zimanê jin yê mê derdikeve holê. Ji ber ku pergala serdest hem zimanê serdest bi kar tîna, dide runiştandin, hem jî pergala xwe bi riya çapemeniyê dide pejirandin. Ji ber wê jî jinên Kurd di vê qadê de di nava tekoşîneke dijwar dene.
Roja rojnamevanên jin em li hemû jinên di qada çapemeniyê de têkoşîna xwe didin meşandin pîroz dikin.

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA=
Kürt kadın basın tarihi, her şeyden önce Kürt kadınının özgürlük mücadelesiyle birlikte büyüyüp serpilen, büyük bedellerle öYeni_Ozgur_Politikarülen zorlu bir yolculukla bugünlere geldi. Dolayısıyla klasik medya anlayışından en büyük farkını böyle bir mücadele mirasını yüklenerek ortaya koydu. Saime Aşkın’dan Gurbetelli Ersöz’e, Ayfer Serçe’den Sarya Onur’a tüm kadın basın şehitlerimizin yaşamı da bunun somut örnekleri oldu. Onlar hiçbir zaman sistemin çizdiği sınırlar içerisinde bir gazetecilikle yetinmediler. Gerçeğin peşinde koşarak, gerçeği hakim kılmanın kahramanları oldular. Belki de bugün daha yaygın tartışılmaya başlanılan kadın odaklı haberciliğin esas ilkesi olan kadını görünür kılmanın mücadelesini; yaşamlarıyla da, yürüttükleri basın çalışmalarıyla da verdiler. Kürt kadın basıncılığı böyle sağlam bir temel ve köklü bir miras üzerinden kendini örgütlüyor. Bu yönüyle diğer kadın gazetecilere göre eril sistemin kodlarını çözmede avantajlarımız oldukça fazla. Tekil olarak değil, örgütlü bir yapı olarak egemenlikli anlayış ve sistemle mücadele içindeyiz. Yine de medyanın cinsiyetçi karakterini, erkeğin kendi tekeline alan, kendine benzeştiren yanlarını aşma sorunlarını hala yaşamaktayız. Kürt medyasında azımsanmayacak nicelikte kadın basın emekçisi var; ancak kadınların medya alanındaki etki gücü hala sınırlı. En önemlisi de genel gelişmeleri kadın gözüyle okuyamamak, dilini egemenlerin dilinden kurtaramamak, genelin içinde kaybolmak… ‘Kadın odaklı’ denince akla sadece kadınla ilgili haberlerin, kadına yönelik şiddetin haberleştirilmesinin gelmesi en büyük handikaplardan biri. Oysa ki siyasetten ekolojiye, ekonomiden hak haberciliğine kadar eril zihniyetin tüm uygulamalarını deşifre etmek ve kadının dünya bakışının nasıl bir alternatif yarattığını ortaya koyabilmek gerekiyor.

MED NUÇE=
Kadın basın alanında gmed nuçeelenek yaratan şey yaklaşım farklılığı ve yaratım gerçeğidir. Özgürlük ideali ile demokratik yaşam mücadelesi veren coğrafyaların dili, kulağı ve gözü olmak yani basıncılığını yapmanın kadın farkı ise katılım şeklindeki belirleyiciliği olmak durumundadır. İşte bu gerçekliktir Kürt kadın gazetecisinin devraldığı gelenek. Yaratım gerçeği… Kendisi olma mücadelesi ile birlikte yeniyi yaratma çabası…
Kürt kadın gazeteciliği, Gurbetelli’den Deniz Fırat’lara her türlü gericiliğe karşı meydan okuyan kadının cesaret ve örgütlülüğünden güç almış ve bu geleneği gazetecilik anlayışının temeline oturtmuştur. Bize kadın odaklı bakmanın ve yazmanın bilincini, dilini ve gücünü kazandıran ölümsüz isimlere şükranla…