Her kız çocuğu için 111 ağaç dikiliyor

- Site varsayılanı
590 views

ORMAN DOGURAN KADINLAR 2Hindistan, kadına yönelik şiddet ve tecavüz haberleri ile sıkça gündeme gelen bir ülke. Ayrımcı, dıştalıyıcı, baskıcı erkek sisteminin hüküm sürdüğü bir coğrafya. Hep böyle miydi? Hayır, değil. Kadınlara ait değerlerin nefes alıp verdiği çağlarda kötüye dair yaşanmışlıklar ve izler çok azdı. Ne zaman ki erkeklik bir güç gösterisine dönüştü, işte o zaman felaketler kapısı açıldı. O gün bugündür kadına yönelik düşmanca tutumlarla ve kötülüklerle anılan bir ülke oldu.

Hindistan’a dair bu kötü fotoğrafa rağmen hala umut olan, güzel olan genekler de var. Bu geleneklerin taşıyıcılarındandır Piplantri köyü. Hindistan’ın güneyinde Rajsamand bölgesinde bulunan bu köyde dünyaya gelen her kız çocuğu için köylüler tam 111 tane ağaç dikiyor. Şimdiye kadar yaklaşık 250 bini aşkın ağacın dikildiği köyde, bu geleneğe Shyam Sundar Paliwal öncülük etmiş. Kızı Kiran’ı çok genç yaşta kaybeden Shyam Sundar Paliwal, onun aORMAN DOGURAN KADINLARnısına 111 meyve ağacı diktirir ve bunun bir gelenek haline dönüşmesini sağlar. Ataerkil bir toplum kültüründe kız çocukları anısına böylesi bir geleneğin yaşam bulması, aslında halkların öz duygu ve değerlerinin dişil bir yaşama ne kadar yatkın olduğunun da emaresi.

Her doğan kız için 111 ağaç diken 8 bin nüfuslu Piplantri köyü, ayrıca ölenlerin ardından da her biri için 11 ağaç dikiyor. Bunun yanısıra  yeni doğan kız çocuklarının geleceğini de teminat altına almak için hayata gözlerini açan her kız çocuğu için bir banka hesabı oluşturuluyor. Aileler bu hesaba 10 bin rupi yatırıyorlar. Köylüler arasında toplanan 21 bin rupi de bu miktara ekleniyor ve hesapta çocuğun eğitimi için saklanıyor. 20 yıl boyunca vadeli hesapta korunan bu para vakti gelince genç kadına teslim ediliyor.

Piplantri köylüleri sadece ağaç dikmiyor, sonrasında bu ağaçların bakımını da üstleniyor. Mesela dikilen binlerce ağacın böceklenmesini önlemek için 3 milyon civarında da Aloe Vera ağacı dikilmiş. Bu önlem köyün bereketine bereket katmış. Günümüzde Aloe Veralar, Piplantri köyünün en önemli geçim kaynağına gelmiş durumda.ORMAN DOGURAN KADINLAR 3

Kız çocukları için ağaç dikme geleneği Piplantri köyünün havasını değiştirmiş. Hem kadınlara yönelik farkındalığın güçlendiği, hem de doğaya saygının derinleştiği köyde, son 10 senedir adli bir olay yaşanmamış.

12 yıldır 250 bini aşan ağacın dikildiği Piplantri köyünde sadece kızlar için ağaç dikilmiyor. Ayrıca aileler, kızlarını küçük yaşta ve zorla evlendirmeyeceklerine, eğitimlerinin devamlılığını sağlayacaklarına dair bir sözleşmenin altına imza atıyor.

Ne diyelim, Piplantri köyü çoğalsın. Mümkünse her yer Piplantri olsun.